8 Faedah Menakjubkan Memiliki Bunga di Rumah Anda

SAINS KATA MEMBELI BUNGA MEMBUATKAN ANDA LEBIH BAHAGIA DAN LEBIH SIHAT.

Pengarang Hans Christian Anderson pernah berkata, "Hidup sahaja tidak mencukupi... Seseorang mesti mempunyai cahaya matahari, kebebasan, dan bunga kecil."

Sesungguhnya, kebebasan adalah sesuatu yang kita semua boleh dapatkan sebagai elemen penting kebahagiaan, dan badan penyelidikan yang semakin meningkat mendapati bahawa menghabiskan masa di luar di bawah sinar matahari adalah penting untuk kesejahteraan mental dan fizikal kita . Tetapi kini, satu kajian baru dari University of North Florida, telah mendapati bahawa mempunyai bunga di rumah seseorang melakukan lebih daripada sekadar meningkatkan daya tarikan estetik ruang tamu anda.

"Terdapat badan penyelidikan yang semakin meningkat yang menggambarkan bagaimana reka bentuk alam sekitar memberi kesan positif kepada kesihatan," kata Erin Largo-Wight , Ph.D., Profesor Madya Jabatan Kesihatan Awam Universiti Florida Utara dan pengarang utama kajian itu . "Kini ia adalah intuitif dan diketahui secara saintifik bahawa menambahkan unsur-unsur alam semula jadi, seperti bunga, ke bahagian dalam menggalakkan kesejahteraan."

Teruskan membaca untuk beberapa faedah yang boleh anda jangkakan daripada tindakan mudah menambah bunga ke rumah anda. Dan untuk satu lagi cara mudah untuk menjalani kewujudan yang lebih tenang, baca Merasa Tertekan? Sains Mengatakan Pakai Baju Pasangan Anda .

1. Mereka mengurangkan tekanan

Bunga Hadiah Hari Lahir Terbaik Untuk Isteri Anda

Kajian itu memetik tinjauan baru-baru ini yang mendapati bahawa 68 peratus orang mengalami tekanan setiap minggu, dan 32 peratus lagi berasa tertekan setiap hari. Wanita amat terjejas, dengan satu daripada empat melaporkan bahawa mereka berasa tertekan beberapa kali sehari.

Kajian selama dua bulan itu meminta 170 wanita berumur 18-65 tahun untuk mengisi Soal Selidik Perceived Stres pada permulaan dan penghujung penyertaan 12 hari mereka, yang termasuk 30 pernyataan seperti "anda berasa letih secara mental," "masalah anda nampaknya semakin menumpuk. naik," "anda berasa tawar hati," dan "anda menghadapi masalah untuk berehat," dengan skala empat mata antara Biasanya hingga Hampir Tidak Pernah.

2. Mereka meningkatkan mood anda

bunga membuat orang gembira

Kajian itu menyatakan bahawa wanita yang menerima bunga sangat banyak melaporkan bahawa mereka meningkatkan mood mereka. Penyelidik percaya bahawa ini adalah kerana "bunga memberi peluang untuk hubungan alam semula jadi, pendedahan alam sekitar yang menggalakkan kesihatan yang mantap."

3. Dan bukan hanya untuk wanita. Untuk lelaki juga!
50 fakta paling kelakar
Shutterstock

Kajian ini tertumpu sepenuhnya kepada wanita, yang tidak mengejutkan, memandangkan wanita secara tradisinya dilihat sebagai penerima bunga. Tetapi kajian Rutgers 2005 mendapati bahawa bunga menyebabkan reaksi yang sangat positif dalam kedua-dua wanita dan lelaki apabila mereka secara rawak diserahkan kepada orang di dalam lif.

4. Mereka menguatkan hubungan anda

Bunga romantik

Penyelidikan telah mendapati bahawa berada di sekeliling bunga meningkatkan tahap belas kasihan yang mereka rasa untuk orang lain dan lebih bersedia untuk menghulurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan. Oleh itu, mereka cenderung untuk menikmati hubungan yang lebih baik dengan orang lain. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang cara berhati-hati boleh meningkatkan hubungan anda dengan pasangan romantik anda, lihat sebab Sains Mengatakan Orang yang Bersifat Personaliti Ini Lebih Baik Berhubungan Seks .

5. Mereka meningkatkan ingatan anda
bunga pasangan tua
Shutterstock

Salah satu eksperimen dalam kajian Rutgers yang dinyatakan di atas melibatkan menganalisis kesan bunga pada mereka yang berumur 55 tahun ke atas. Fakta bahawa bunga itu meningkatkan mood warga emas bukanlah sesuatu yang mengejutkan. Apa yang tidak dijangka adalah bahawa mereka seolah-olah mempunyai kesan positif pada ingatan episod mereka.

Maksudnya kerana bunga sangat wangi dan baunya sangat kuat dikaitkan dengan kenangan, bunga mempunyai potensi untuk diaktifkan dan oleh itu melatih bahagian otak anda yang berkaitan dengan ingatan. Hebat!

6. Ada juga yang membantu anda tidur

Lavender telah lama dipercayai sebagai bantuan semula jadi yang hebat untuk tidur. Untuk menguji teori ini, penyelidik Universiti Wesleyan meminta 31 lelaki dan wanita untuk menghidu minyak pati lavender pada malam-malam tertentu dalam kajian tidur, dan mendapati bahawa, apabila mereka melakukannya, mereka melaporkan berasa lebih tenang dan bertenaga pada keesokan harinya. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang cara mendapatkan tidur yang terbaik dalam hidup anda, lihat Ini Adalah Satu Perkara yang Anda Tidak Patut Lakukan Sebelum Tidur .

7. Mereka sebenarnya membantu anda sembuh secara fizikal

bunga di hospital

Satu kajian terhadap 90 pesakit yang pulih daripada hemorrhoidectomy di hospital mendapati bahawa pesakit yang ditempatkan di dalam bilik yang mengandungi bunga "mempunyai tindak balas fisiologi yang jauh lebih positif yang dibuktikan oleh tekanan darah sistolik yang lebih rendah, dan penarafan kesakitan, kebimbangan, dan keletihan yang lebih rendah daripada pesakit di bilik kawalan."

8. Mereka serius meningkatkan daya tarikan seks anda

Lelaki Memberi Wanita Bunga Romantik

Pada masa kini, agak jarang untuk melihat seorang lelaki membawa bunga untuk temu janji pertama, yang memalukan. Kajian pada tahun 2010 mendapati bahawa wanita menilai lelaki dalam video sebagai lebih seksi apabila duduk di dalam bilik yang dipenuhi bunga berbanding bilik dengan pasu kosong, dan mereka melaporkan lebih cenderung untuk keluar bersama mereka.

Dalam eksperimen lain, para penyelidik meminta seorang lelaki yang menarik untuk meminta nombor telefon 600 wanita di pusat membeli-belah, dan mendapati bahawa meminta mereka di hadapan kedai bunga meningkatkan kadar kejayaannya lebih daripada 10 peratus, menunjukkan bahawa kehadiran semata-mata bunga sudah cukup untuk membuat seorang lelaki kelihatan seperti calon yang lebih diidamkan untuk percintaan. Ini menunjukkan bahawa mungkin membawa bunga ke tarikh adalah salah satu Petua Hubungan Lama yang Masih Digunakan Hari Ini .

Untuk mengetahui lebih banyak rahsia menakjubkan tentang menjalani kehidupan terbaik anda, klik di sini untuk mendaftar untuk surat berita harian PERCUMA kami !

DIANA BRUK
Diana ialah editor kanan yang menulis tentang seks dan perhubungan, trend temu janji moden serta kesihatan dan kesejahteraan. Baca lagi
Baca lebih lanjut di https://bestlifeonline.com/8-amazing-benefits-of-having-flowers-in-your-home/

Kembali ke blog

Tinggalkan komen

1 daripada 3