Do indoor plants purify air? - Pudu Ria Florist

Adakah tumbuhan dalaman membersihkan udara?

Memperkenalkan flora pada bilik boleh menambah baik perasaannya, tetapi adakah tumbuhan dalaman membersihkan udara?

Adakah tumbuhan dalaman membersihkan udara? Imej menunjukkan tumbuhan rumah dalam pasu

Tumbuhan rumah telah menjadi sangat popular dalam beberapa tahun kebelakangan ini, tetapi adakah tumbuhan dalaman membersihkan udara?

Sejak wabak COVID-19 bermula, terdapat tumpuan yang besar terhadap kepentingan kualiti udara dalaman memandangkan ramai daripada kita telah menghabiskan lebih banyak masa di dalam.
Selanjutnya, Agensi Perlindungan Alam Sekitar (EPA) melaporkan bahawa rakyat Amerika menghabiskan sehingga 90% masa mereka di dalam rumah, di mana tahap bahan pencemar boleh sehingga lima kali lebih tinggi daripada udara luar. Dan itulah salah satu daripada banyak sebab mengapa penting untuk memastikan udara yang kita sedut di dalam rumah adalah sebersih mungkin.

Jadi, walaupun tumbuhan rumah kadang-kadang diiklankan sebagai cara untuk membersihkan udara di rumah anda, adakah sebenarnya ada kebenaran dalam hal itu? Di sini kita melihat sains di sebalik tumbuhan dan kesannya terhadap kualiti udara.

Anda mungkin sudah tahu bahawa kualiti udara, secara amnya, dipengaruhi oleh karbon dioksida, karbon monoksida, nitrus oksida, serta sebatian organik meruap (VOC), yang boleh wujud dalam beberapa produk dan bahan di dalam rumah kita.

Melalui fotosintesis , tumbuhan menukar karbon dioksida yang kita hembus dan juga mengeluarkan gas dari udara melalui proses yang dipanggil penyerapan.

Dalam laporan 1989 yang sering disebut, saintis NASA Bill Wolverton mendakwa bahawa loji rumah boleh memberikan "penyelesaian ekonomi yang menjanjikan untuk pencemaran udara dalam rumah." Wolverton mengkaji keupayaan tumbuhan untuk mengeluarkan VOC dari alam sekitar dan potensinya untuk digunakan dalam misi ruang dalam. Walau bagaimanapun, penyelidikan yang lebih baru telah mencurahkan air sejuk pada idea itu.

ADAKAH TUMBUHAN DALAM DALAM MENCUCI UDARA?

Para saintis yang mengkaji keberkesanan tumbuhan dalaman untuk penyingkiran ozon secara pasif, mendapati tumbuhan dalaman memberikan "sumbangan yang paling baik, sederhana kira-kira 0.9–9% kepada keberkesanan penyingkiran ozon dalaman," mereka melaporkan pada 2017 dalam jurnal Building and Environment . Ujian, yang dilakukan di makmal untuk mensimulasikan kesan pada rumah biasa AS, mendapati tumbuhan dalam rumah hampir tidak menjejaskan alam sekitar. Untuk membuat perbezaan yang bermakna kepada kualiti udara rumah anda, anda perlu mengisi bilik dari atas ke bawah dengan tumbuhan, mereka mencadangkan.

Walaupun tumbuhan labah-labah tunggal tidak akan membersihkan udara, dinding hijau yang diliputi tumbuhan mungkin menemui saintis dalam kajian yang diterbitkan pada tahun 2020 dalam Journal of Environmental Management . Para saintis membuat kesimpulan bahawa dinding hijau yang dipenuhi dengan spesies tumbuhan yang sesuai "boleh digunakan untuk mencipta dinding hijau dalaman yang mampan secara hortikultur, dan meningkatkan indeks kesihatan dalam persekitaran dalaman bangunan."

Jadi, dalam kuantiti yang cukup tinggi, tumbuhan boleh meningkatkan kualiti udara. Tetapi apa yang perlu kita beli? Malangnya, sains tidak mempunyai jawapan (belum).

Kertas kerja 2018 yang diterbitkan dalam Trend dalam Sains Tumbuhan yakin bahawa tumbuhan menghilangkan bahan pencemar, tetapi terdapat sedikit penyelidikan tentang spesies mana yang paling berkesan. Makalah itu menyimpulkan bahawa "kapasiti tumbuhan untuk membuang bahan pencemar udara dalaman melalui pengambilan stomata (penyerapan) dan pemendapan bukan stomata (penjerapan) masih tidak diketahui.

ADAKAH TUMBUHAN DALAM DALAM MEMPUNYAI KESAN KESIHATAN LAIN?

Semasa penutupan COVID-19, ramai di antara kita memutuskan untuk mengotorkan tangan kita dan masuk ke dalam berkebun - tetapi adakah terdapat manfaat kesihatan untuk ini?

Dalam kajian yang diterbitkan pada Mei 2021 dalam jurnal Environmental Research , saintis mengkaji 323 pelajar dan mendapati bahawa tumbuhan dalam rumah dikaitkan dengan perasaan "berada di rumah semasa berada di rumah" yang memberikan ketenangan untuk minda yang meningkatkan kesihatan mental.

Walaupun tidak jelas sama ada tumbuhan membersihkan udara, kajian terbaru dari Princeton University mendapati bahawa berkebun bermanfaat untuk kesihatan fizikal dan mental. Manakala satu lagi kajian yang dipetik dalam Journal Physiological Anthropology yang melibatkan lelaki dewasa muda mendapati bahawa berkebun dalam ruangan menurunkan tindak balas tekanan berbanding dengan tuntutan menyelesaikan tugas komputer. Apabila duduk di hadapan komputer dan diminta untuk menyelesaikan tugas, penyelidik mengenal pasti peningkatan dalam tekanan darah, kadar denyutan jantung dan tekanan yang tidak hadir apabila kumpulan yang sama sedang berkebun.

ADAKAH TUMBUHAN DALAM DALAM SELAMAT UNTUK HAIWAN HAIWAN?

Memperkenalkan lebih banyak tumbuhan dan kehijauan ke rumah boleh memberi manfaat, tetapi adakah tumbuhan dalaman selamat untuk haiwan peliharaan?

Kebanyakan orang tahu bahawa teratai berbahaya kepada kucing dan tumbuhan tomato kepada anjing, tetapi banyak spesies lain juga mengancam kesihatan dan kesejahteraan haiwan peliharaan kita. Terdapat terlalu banyak untuk disenaraikan di sini tetapi terdapat senarai penuh tumbuhan beracun tersedia di tapak web ASPCA .

Apa yang berlaku jika haiwan kesayangan anda memakan tumbuhan anda? Alexander Campbell dari Perkhidmatan Maklumat Racun Veterinar (VPIS) berkata: "Dalam banyak kes, haiwan kekal tanpa gejala atau mengalami lebih sedikit daripada gangguan gastrousus. Terdapat beberapa keadaan di mana kesan klinikal yang lebih teruk telah terhasil."

Salah satu cabaran terbesar untuk doktor haiwan ialah mengetahui apa yang telah ditelan oleh haiwan peliharaan, para penyelidik berhati -hati. Penyelesaian mudah? Buang sebarang bahan cemar yang diketahui dari rumah atau taman anda.

Jadi, kami telah membincangkan cara tumbuhan menjejaskan udara di rumah kami dan sama ada ia berbahaya kepada haiwan peliharaan kami. Dan sementara tumbuh-tumbuhan boleh menjadikan rumah anda persekitaran yang lebih menyenangkan dan menjaga mereka boleh memberi manfaat kesihatan mental, tidak mungkin mereka akan melakukan banyak perkara untuk membersihkan udara - melainkan anda akan membeli ratusan. Jadi, jika anda bimbang tentang kualiti udara di rumah anda, kami menasihatkan anda untuk melabur dalam penapis udara, sebaik-baiknya yang dipasang dengan penapis HEPA berkualiti tinggi.

Nota editor: Artikel ini dikemas kini untuk menunjukkan bahawa tumbuhan adalah "flora" bukan "fauna," seperti yang telah dinyatakan sebelum ini.

Lawrie Jones

Lawrie ialah seorang wartawan dan editor yang menulis tentang penjagaan kesihatan, sains, teknologi, kejuruteraan dan reka bentuk. Dia bekerja untuk beberapa tajuk terkemuka di UK dan Eropah, menjadikan sains kompleks semudah mungkin. Dia juga memiliki agensi kandungan 42group di mana dia membantu jenama isi rumah, institusi akademik dan badan amal untuk berkembang melalui kata-kata yang menarik, bermaklumat dan inspirasi.

Baca lebih lanjut di https://www.livescience.com/do-indoor-plants-purify-air

Back to blog

Leave a comment