Rose meanings: What Does A Rose Symbolise?

Maksud mawar: Apa yang Dilambangkan oleh Mawar?

Makna mawar telah menarik perhatian hampir setiap budaya selama berabad-abad. Walaupun mawar merah lazimnya dikenali sebagai melambangkan cinta dan percintaan, terdapat lebih banyak lagi bunga mawar daripada yang dapat dilihat.

Malah, setiap warna mawar mempunyai makna yang berbeza, dan makna ini boleh digunakan untuk mendedahkan lapisan simbolisme mawar yang berbeza. Tidak kira sama ada anda cuba menyatakan cinta, kegembiraan, persahabatan atau kesedihan, sekuntum bunga mawar akan dapat menyampaikan sentimen yang sempurna.


Jadi apakah yang dilambangkan oleh warna bunga ros yang berbeza?

Jika anda mendapati diri anda bertanya apa yang dilambangkan oleh bunga mawar, lihat panduan kami tentang bunga mawar yang bermaksud untuk memilih sejambak yang sempurna anda.


Mawar merah

Kebanyakan kita sudah biasa dengan maksud mawar merah, telah digunakan merentas budaya untuk mewakili cinta dan percintaan selama berabad-abad.

Makna mawar merah difahami secara universal sebagai cinta dan semangat. Walau bagaimanapun, walaupun dalam mawar merah terdapat makna warna mawar untuk diterokai. Mawar merah pekat kadangkala dianggap bermaksud bahawa anda sudah bersedia untuk komitmen, dan boleh melambangkan ikatan yang lebih dalam daripada mawar merah berwarna lebih terang yang dikatakan melambangkan semangat dan keinginan.


Mawar merah jambu

Maksud mawar merah jambu ialah rasa syukur dan kagum. Ia adalah pilihan yang tepat untuk orang yang paling anda hargai, seperti rakan, adik beradik atau guru anda. Mawar merah jambu juga boleh mewakili kewanitaan dan keanggunan, yang menjadikannya sesuai untuk acara seperti parti pertunangan, prom dan mandi bayi untuk bayi perempuan.

Seperti mawar merah, simbolisme mawar merah jambu boleh berbeza-beza dengan merah jambu panas yang menyatakan pengiktirafan dan penghargaan dan merah jambu yang lebih cerah digunakan untuk melambangkan rahmat dan kegembiraan serta kesyukuran.


Mawar pic

Maksud mawar pic ialah kesyukuran. Tetapi, ia juga boleh bermakna keikhlasan dan ketulenan perasaan anda. Jadi, jika anda sedang mencari hadiah terima kasih, jangan cari lagi! Ia juga biasa digunakan untuk meraikan berita berkaitan kerja seperti promosi, perjanjian perniagaan baharu atau tawaran kerja kerana ia boleh menjadi tanda kesetiaan. Dan, memandangkan ton cantik dan warna pucat mereka sepadan dengan banyak bahagian dalam, anda tidak boleh salah apabila membeli mawar pic untuk diri sendiri atau orang lain!

Mawar Kuning

Maksud mawar kuning adalah kehangatan dan kebahagiaan. Ini tidak mengejutkan kerana warna cerah dan cerah mereka serta-merta dapat memberikan senyuman di wajah sesiapa sahaja!

Ia biasanya dikenali sebagai bunga persahabatan kerana semua kegembiraan yang mereka berikan, dan sejambak mawar kuning juga dianggap mewakili kegembiraan yang diberikan oleh rakan. Ia adalah cara yang bagus untuk mengatakan "anda membuat saya sangat gembira".

Menariknya, pada zaman Victoria, mawar kuning digunakan untuk melambangkan cemburu namun makna mawar itu telah lama hilang dan kini ia adalah simbol universal untuk kegembiraan yang murni dan berlimpah.


Mawar Putih

Maksud mawar putih ialah kesucian dan keanggunan. Mungkin itulah sebabnya ia menjadi bunga perkahwinan yang popular kerana ia melambangkan cinta muda dan kesetiaan abadi. Warna putih juga boleh mewakili permulaan yang segar dan laluan yang tulen dan jelas yang menjadikan bunga putih sebagai bunga yang ideal untuk majlis perkahwinan dan kesatuan.

Adalah penting untuk ambil perhatian walaupun makna mawar putih berbeza dengan makna mawar gading, walaupun ia sangat serupa dalam warna. Mawar gading bermaksud kesucian dan rahmat, tetapi juga bertimbang rasa. Mereka tidak mempunyai makna romantis, yang menjadikan mereka bunga persahabatan yang hebat vs makna mawar putih yang lebih romantis dan bersemangat.


Mawar Oren

Maksud mawar oren ialah semangat dan tenaga. Jadi ia adalah bunga yang sesuai untuk dihantar untuk promosi dan pekerjaan baharu.

Tidak hairanlah jika mawar oren digunakan untuk menyampaikan kekaguman dan semangat apabila ia membuat anda begitu gembira hanya untuk melihat! Warna terang dan ton menarik mereka mencerahkan mana-mana bilik dan mengingatkan kita semua untuk pergi ke dunia dengan lebih tenaga. Mereka adalah bunga motivasi yang hebat untuk seseorang yang memulakan sesuatu yang baru atau hanya memerlukan sedikit rangsangan.

Mawar Ungu

Sebagai salah satu mawar berwarna paling jarang di sekeliling, mawar ungu melambangkan pesona dan cinta pandang pertama. Kerana bunga ros ini sangat sukar diperoleh, pada zaman dahulu, ia juga hanya untuk diraja. Dan, masih sekarang, mereka membawa suasana keagungan dengan mereka dan dilihat sebagai bunga yang sangat megah. Jadi, jika anda menerima beberapa mawar ungu daripada seseorang, mereka mesti sangat menghargai anda!


Mawar biru

Mawar biru bermaksud misteri dan tidak dapat dicapai. Oleh kerana mereka tidak wujud dalam alam semula jadi, mereka boleh menjadi sukar untuk dicipta dan dicapai yang menjadikan mereka bunga yang hebat untuk menyatakan cinta yang tidak berbalas. Jika anda mencintai seseorang tetapi anda tahu bahawa ia tidak boleh, atas sebab apa pun, maka mawar biru adalah sempurna untuk melambangkan cinta yang tidak berbalas dengan pemahaman bahawa ia tidak boleh.


Mawar hijau

Mawar hijau mewakili alam semula jadi, peremajaan dan kesuburan. Ini boleh menjadi peremajaan dalam roh atau badan, dan selalunya mawar hijau digunakan untuk melambangkan kestabilan dan keseimbangan. Mawar hijau boleh dihantar untuk menyatakan harapan di masa perjuangan.


Mawar hitam

Mawar hitam secara tradisinya melambangkan kematian dan kematian, yang bukan mesej yang paling positif. Tetapi, dalam beberapa tahun kebelakangan ini makna mawar hitam telah beralih dan bermakna kematian corak dan tabiat lama dan pergerakan ke dalam susunan baru.

Dalam pengertian ini, mawar hitam boleh bermakna keyakinan dan kelahiran baru. Apabila digabungkan dengan mawar hijau, ia boleh melambangkan era baru harapan dan positif untuk masa depan.

Adakah kepelbagaian itu menjejaskan simbolisme mawar?

Makna bunga mawar berubah bergantung pada varieti, serta warna. Ini bermakna memilih varieti mawar boleh melaraskan maksudnya, jadi adalah baik untuk mengetahui maksud varieti mawar.


Mawar longsor

Mawar longsor melambangkan permulaan baharu, jadi ia sesuai untuk pertunangan, pekerjaan baharu atau rumah! Jika anda ingin menunjukkan kepada seseorang bahawa anda mengagumi langkah besar mereka yang seterusnya, maka ros salji berwarna oren adalah pilihan yang tepat.


Cik Piggy Roses

Mawar Miss Piggy melambangkan keseronokan dan kejutan (yang dicerminkan dalam kelopak ombre yang menyeronokkan). Mereka adalah pilihan yang menarik untuk hanya kerana mekar dan boleh membawa kebahagiaan dan kegembiraan ke mana sahaja mereka dihantar. Mereka adalah mawar persahabatan yang indah.


La Belle

Mawar La Belle melambangkan keabadian, jadi hantarkannya kepada orang yang sentiasa berada di sisi anda, tidak kira dalam apa jua keadaan. Mawar La Belle boleh bermakna cinta yang berpanjangan, sama ada persahabatan atau romantis. Ini boleh menjadikan mereka bunga yang indah untuk pasangan atau kawan baik.


Puan Roses

Mawar merah Madame mewakili semangat dan keinginan, tidak seperti yang lain. Mawar madame merah pasti akan menoleh dan menyampaikan mesej nafsu dan keghairahan.

Dari mana datangnya makna mawar?


Mawar mempunyai makna selama bertahun-tahun, dengan orang Mesir kuno menggunakannya dalam persembahan kepada tuhan. Mawar telah ditemui di kubur Mesir juga, menunjukkan bahawa mereka mungkin menggunakannya dalam upacara pengebumian.

Selepas itu, bunga mawar telah disebut dalam buku sejarah seawal 551 SM, dengan perpustakaan Imperial China memegang buku tentang bunga mawar. Kemudian, dalam agama Kristian, mawar datang untuk melambangkan penyaliban dan kebangkitan Kristus dengan mawar merah dan putih bersebelahan menjadi sinonim dengan pengorbanan Yesus.

Walaupun bunga ros itu belum berkembang menjadi bunga yang bermakna seperti hari ini, menjelang abad ke-15, orang Inggeris telah menanam bunga ros untuk kecantikannya.


Jadi untuk mengumpul, apakah simbolisme bunga mawar?

Mawar boleh menjadi cara yang menakjubkan untuk mengucapkan segala-galanya daripada "Saya sayang awak" kepada "Saya menghargai persahabatan anda", kepada "tahniah". Bunga ialah cara terbaik untuk meluahkan emosi anda apabila tiada kata-kata, dan bunga ros ialah bunga yang sesuai untuk meluahkan emosi anda.

Untuk mencari sejambak mawar yang sempurna, lihat koleksi mawar kami.

Jika anda dilahirkan pada bulan Jun, makabunga mawar adalah bunga kelahiran kami !

Back to blog

Leave a comment