Mengapa oren mandarin sangat popular semasa Tahun Baru Cina?

Ketika Hong Kong melangkah ke tahun lunar baharu, bandar ini dipenuhi dengan oren mandarin. Lebih kecil dan kurang bulat daripada jenis oren lain, Citrus reticulata dianggap sangat bertuah untukTahun Baru Cina . Semasa mereka menandakan permulaan tahun lunar baharu, keluarga dan pekedai di seluruh Hong Kong membeli periuk oren ini untuk hiasan dan nasib. Tetapi bagaimana sebenarnya buah sitrus yang cantik ini melindungi daripada nasib malang?

Untuk menjawab ini, seseorang itu perlu menggali lebih jauh ke dalam sejarah. Jeruk mandarin ini dikenali dalam bahasa Kantonis sebagai gat 1 zi 2 (桔子) dan ia adalah salah satu jenis oren asli; kebanyakan oren lain adalah hasil pembiakan antara mandarin dan buah sitrus lain seperti pomelo. Oren telah ditanam sejak zaman purba di China, dan oren mandarin merupakan buah yang sangat bernilai yang dipersembahkan sebagai penghormatan oleh pelawat ke mahkamah empayar. Dinasti Han (221–206 SM) bahkan menggaji seorang pegawai bergaji—seorang menteri jeruk—untuk menyampaikan jeruk kepada istana diraja.

Jeruk terus dipandang tinggi, dengan persatuan keagungan, kegembiraan dan kekayaan.

Jeruk mandarin khususnya mempunyai kelenjar minyak yang menonjol yang memberikan kulit nipis mereka lapisan berkilat yang menjadikannya kelihatan sangat glamor dan seperti emas. Namun, mengapakah jenis oren lain—atau buah-buahan berwarna oren seperti betik—digunakan?

Seperti kebanyakan budaya Cina, ia datang kepada permainan kata . Dalam bahasa Kantonis, sebutan gat 1 (桔, “jeruk mandarin”) adalah sama dengan gat 1 (吉, “keberuntungan”). Di sebalik ketampanan dan sejarah mereka, oren mandarin membawa konotasi membawa tuah. Apabila bercakap mengenai pepatah Tahun Baru Cina yang popular seperti gat 1 coeng 4 jyu 4 ji 3 (吉祥如意, “beruntung dan segala-galanya bertindak mengikut kehendak seseorang”), daai 6 gat 1 daai 6 lei 6 (大吉大利, “sangat bertuah dan lancar"), atau gat 1 sing 1 gou 1 ziu 3 (吉星高照, "bintang bertuah bersinar tinggi di atas"), orang kadangkala akan menggantikan watak pertama dengan satu yang menandakan oren. Ilustrasi oren mandarin malah mungkin menggantikan aksara pertama pada helaian fai chun (fai 1 ceon 1揮春), yang merupakan hiasan yang ditampal pada dan sekitar ambang pintu semasa tempoh Tahun Baharu Cina. Ia juga merupakan tradisi bagi generasi yang lebih tua untuk memberikan limau mandarin kepada kanak-kanak, dan bagi keluarga serta rakan-rakan untuk membawa mereka ke rumah masing-masing apabila mereka melawat semasa cuti.

Walaupun oren mandarin secara teknikal boleh dimakan, dan kulit keringnya digunakan untuk meningkatkan penghadaman dalam perubatan tradisional Cina , kebanyakan yang anda lihat sekitar Tahun Baru Cina ditanam untuk hiasan dan bukannya untuk dimakan. Ia terutamanya berkaitan dengan mengelakkan sisa racun perosak pada kulit, tetapi ia juga soal rasa: tidak seperti saudara mereka yang lebih manis seperti Citrus unshiu , biasanya dikenali sebagai mandarin satsuma (wan 1 zau 1 mat 6 gam 1温州蜜柑, “jeruk madu dari Wenzhou"), oren mandarin boleh berasa agak kering dan masam. Tidak semua yang bertuah itu manis rupanya.

Rencana ini menggunakan sistem jyutping untuk mewakili Kantonis dalam skrip Rom.

 

Baca sumber asal artikel ini di sini .

Kembali ke blog

Tinggalkan komen

1 daripada 3